LUNDS KAMMARSOLISTER

Lunds Kammarsolister (LuKaS) har etablerat sig som en av Sveriges mest spännande och nyskapande kammarmusikensembler.

För sitt kritikerrosade debutalbumet Britten: Les Illuminations & Debussy: Ariettes Oubliées & Clair de Lune, nominerades LuKaS tillsammans med sopranen Sofie Asplund till Grammis i kategorin Årets klassiska 2022. Samma år tilldelades ensemblen även Lunds kulturpris.

LuKaS  drivs sedan starten 2016 av professionellt verksamma musiker som tillsammans genomför tvärdisciplinära musikprojekt med hög konstnärlig kvalitet och förnyelse som målsättning. Med utgångspunkt i hemstaden Lund vidgar LuKaS sina musikaliska och geografiska vyer och tar med sin publik på spännande resor genom känt och okänt, nyskapande och traditionellt, utmanande och rogivande.

Till en av ensemblens höjdpunkter hör samarbetet med den franska världsensemblen Le Balcon och deras dirigent och grundare Maxime Pascal i ett program med fokus på Svenska Baletten och 1920-talets Paris. Konserten rosades i både Dagens Nyheter och Sydsvenskan och sändes även i Sveriges Radio P2.

Andra uppmärksammade samarbeten är konserter och projekt med världsviolinisten Johan Dalene, sopranen Sofie Asplund, skådespelaren Stina Ekblad, mezzosopranen Emma Sventelius samt folkmusikduon Hazelius Hedin.

Genom att utmana konventionerna kring hur och var klassisk musik presenteras har LuKaS skapat sig ett namn som når långt utanför både genrens och stadens gränser.


SENASTE NYHETERNA